Usein Kysytyt Kysymykset
Yritetäänkö tässä häivyttää sukupuolten olemassaolo?
Ei. Sukupuoli on iloinen asia ja se saa olla sitä kaikille! Sukupuoli saa näkyä ja kuulua, tytöt saavat olla tyttöjä, pojat poikia ja muut muita. Sukupuolet ovat luonnollinen asia, mutta sukupuolierottelu ei ole. Sukupuolierottelu haittaa sosiaalistumista kaiken sukupuolisten ihmisten kanssa toimimiseen. Aikoinaan sukupuolierottelu on ollut vielä räikeämpää kuin nykyään. Esimerkiksi ennen yhteiskouluja peloteltiin, että tyttöjen ja poikien opettaminen samassa koulussa voisi johtaa kauheaan moraaliseen rappioon. Näin ei tietenkään käynyt. Toki joskus on hauskaa tehdä asioita vain miesten, naisten taikka muiden kesken ja siksi yksityiset toimijat voivat vapaasti tuottaa vain yhdelle sukupuolelle suunnattuja palveluita. Keneltäkään ei siis oteta mitään pois.
Joutuvatko naiset nyt armeijaan ja miksi se on hyvä asia?
Naiset osallistuvat armeijaan jo nyt siinä missä miehetkin, mutta vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuus on toki hyvä asia, mutta vain yhdelle sukupuolelle kohdistettu velvollisuus ei ole oikeudenmukainen, kun naisten osallistumiselle ei ole kiistatta mitään estettä. Toki kaikkia ei kiinnosta aseellinen maanpuolustus ja monipuolisempi näkemys kriisipalvelukseen onkin tarpeen. Nykyisen irrallisen siviilipalveluksen sijasta kaikille olisi tarjottava mielekkäitä mahdollisuuksia täyttää kansalaisvelvollisuutensa. Turvallisuusuhkia on muitakin kuin sotilaallinen uhka - pandemiat, metsäpalot, tulvat, kyberturvallisuus, infran turvaaminen, mielenterveyden tukeminen kriisitilanteissa. Moniin eri kriisitehtäviin tarvitaan asiantuntemusta ja toisaalta kriisin keskellä kaikille löytyy tehtävää. Naisten mukaan ottaminen näihin tehtäviin tuo niihin monipuolisempaa näkökulmaa sekä osaamista ja vahvistaa naisten toimijuutta turvallisuuden takaajina.
https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/yhteiskunnan-kriisitilanteissa-tarvitaan-nopeasti-apua
Miksi juridinen sukupuoli tulisi poistaa?
Juridinen sukupuolimerkintä poissulkee ihmisiä, mahdollistaa syrjintää, vaikeuttaa muunsukupuolisten henkilöiden elämää sekä altistaa esimerkiksi identiteettivarkauksille. Osa tutkijoista pitää sukupuolimerkintää tarpeellisena, jotta saadaan kerättyä dataa väestöstä - tätä dataa voidaan kuitenkin kerätä myös muilla tavoilla.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006469039.html
Miksi lasten sukuelimiä pitäisi turvata paremmin lainsäädännöllä?
Kaikkien lasten sukuelinten koskemattomuus tulisi taata lainsäädännöllä. Silti tarpeettomia, ennakoivia taikka uskomusjärjestelmiin sitouttavia sukuelinten leikkauksia saa valitettavasti Suomessa tehdä alaikäisille, jotka eivät pysty näihin suostumustaan antamaan. Lapsen, jolla ei luonnollisestikaan ole aktiivista seksuaalielämää, on myöskin mahdotonta arvioida sukuelintensä erogeenisuutta ja sen arvoa. Tästäkin syystä kaikki sukuelimiin kajoaminen tulisi jättää täysi-ikäisen itse päätettäväksi.
Pääsevätkö miehet nyt tirkistelemään naisia?
Eivät. Kaikkien yksityisyys lisääntyy, kun wc-, pukuhuone- ja muut tilat (mm. sairaalaosastot) suunnitellaan yksityisyyttä kunnioittaviksi ja turvallisiksi. Myös lasten turvallisuus paranee, kun he pääsevät vanhemman kanssa samaan wc- tai pukuhuonetilaan iästä riippumatta. https://www.transperheet.fi/wc/
Mitä tarkoitetaan sillä, ettei vanhemmuutta sukupuoliteta?
Varsinkin isät ovat kokeneet huoltoriidoissa tulevansa syrjityiksi. Vanhemmuuden arvioiminen sukupuolineutraalisti tarkoittaa, ettei esimerkiksi äitiyttä nosteta myyttiselle jalustalle, vaan sitä arvioidaan samoilla kriteereillä vanhemmuutena kuin isyyttä ja muunsukupuolisten vanhemmuutta. Tämä myös vähentää stigmaa etä-äitiydestä.
Mitä tavoiteohjelmalla on tarkoitus tehdä?
Tavoiteohjelman tarkoituksena on esittää vaihtoehto sukupuolierottelulle ja edistää paremman, yhdenvertaisen tulevaisuuden toteutumista. Ohjelman on tarkoitus inspiroida kaikkia: pedagogeja, arkkitehteja, insinöörejä, palvelumuotoilijoita, aktivisteja, lääkäreitä ja myös juuri sinua. Tarkoituksena on avata poliittista ja filosofista keskustelua valtiollisen sukupuolierottelun mielekkyydestä ja oikeutuksesta.
Onko jokin järjestö tämän takana?
Ei ole. Sukupuolen Tulevaisuus -hankkeesta vastasi erillinen työryhmä. Sukupuolen Tulevaisuus 2036 -tavoiteohjelman koosti työpajojen pohjalta hankkeen vetäjä, Yuri Höykinpuro (joka myös ylläpitää tätä sivustoa). Hankkeen rahoitti Sitra. Työpajoihin osallistui lähes sata yksityishenkilöä; lapsia, nuoria, miehiä, naisia, muunsukupuolisia, transtaustaisia ja cis-sukupuolisia. Hankkeen mahdollisti yhteistyö Sateenkaaariperheet ry:n, Translasten ja -nuorten perheet ry:n sekä Sense of belonging -hankkeen kanssa.
Miten tästä eteenpäin?
Sukupuolen tulevaisuus 2036 -tavoiteohjelma on vapaasti kaikkien halukkaiden käytettävissä. Sitä saa jalostaa, pohtia, kyseenalaistaa ja ihmetellä. Siitä saa inspiroitua, suuttua, ilahtua tai hämmästyä. Tarkoituksena on avata ikkuna tulevaisuuteen, jossa kaikilla ihmisillä olisi parempi kasvaa ja elää, yhdessä ilman vastakkainasettelua - mutta sukupuolet ja niiden erot tunnistaen, ne hyväksyen ja niistä iloiten.